VÍTÁ VÁS NOVÝ VZHLED NAŠEHO E-SHOPU. Každý den ho dolaďujeme k dokonalosti. Pokud však najdete nějakou chybku nebo máte návrh na zlepšení, dejte nám o tom vědět. Moc děkujeme.

Recept na domácí sušené maso

V zásadě máme 2 možnosti jak sušit maso. Maso můžete sušit v troubě (tepelně upravovat) nebo sušit na vzduchu (v lednici nebo třeba na konzoli u okna). V obou případech je zásadní kvalitní maso. Zajděte za svým řezníkem a chtějte od něj to nejlepší co má. Nejlépe vepřovou nebo hovězí panenku. V případě hovězího můžete šáhnout i po falešné svíčkové nebo hovězí špičce. Jemně prorostlé maso je samozřejmě v pořádku a přidává a chuti. Silně prorostlé maso nechte raději na guláš. Cena může být vyšší, ale výsledná chuť a jemnost za to stojí.

Recept na sušené maso v troubě

Suroviny

  • ¼ hrnku Sojové omáčky
  • ¼ hrnku Worcestrové omáčky
  • lžička papriky
  • lžíce medu i více
  • 2 lžičky pepře
  • 1 lžička chilli - dle chuti
  • 1 lžička vylisovaného česneku
  • 1 kg masa

Postup:

  1. Maso můžete předem dát na hodinku do mrazáku, bude tužší a lépe se bude krájet. Nakrájejte maso podél vláken na menší plátky, okolo půl centimetru. Jak dlouhé plátky budete dělat je na Vás. Ideální kousky jsou 5 cm délky i více.
  2. Smíchejte všechny ostatní ingredience v misce a dobře je promíchejte. V případě potřeby doslaďte cukrem. Cukr drží šťavnatost masa a sušené maso tak bude křehké.
  3. Naložte maso do nálevu, dobře promarinujte a nechte alespoň 12 hodin v ledničce. Když si vzpomenete a 1-2x maso vyndáte, abyste ho s marinádou promíchaly, uděláte skvěle.
  4. Nastavte troubu na 80ºC, na plech dejte pečící papír a přes něj grilovací mřížku. Maso se tak bude krásně sušit i ze spodu. Maso osušte od přebytečné marinády a rozprostřete rovnoměrně na mřížku.
  5. Sušte maso dokud nění suché - zhruba 3 - 4 hodiny.
  6. Sdílejte s námi Vaše výtvory na Facebooku nebo Instagramu

 


zdroj: Pixabay

Recept na vzduchem sušené maso

Suroviny

  • 1 kg masa
  • 3 lžíce soli
  • pepř
  • mletý bobkový list - nebo dle chuti
  • sušený kopr - nebo dle chuti

Postup:

  1. Pečlivě očistěte maso (například vepřovou svíčkovou), omyjte a důkladně osušte. Nasolte ze všech stran, přikryjte a nechte v ledničce 2-3 dny. Otočte jednou denně.
  2. Osušte papírovou utěrkou a rovnoměrně okořeňte pepřem a jiným kořením dle preferencí.
  3. Zabalte 4-5 x do obinadla a upevněte kuchyňskou nití.
  4. Pověste na dobře větrané místo - můžete využít konzoly u okna nebo lednici a nechte sušit zhruba 10 dní. Správné usušené maso poznáte tak, že je relativně velmi tvrdé na omak.
  5. Co nesníte během mžiku, dejte do lednice
  6. Napište nám jak se Vám maso podařilo na info@outdoorstuff.cz

A samozřejmě pokud se Vám nechce čekat, vyberte si z naší nabídky českého sušeného masa. Tak dobrou chuť.