Binchotan a jeho čistící vlastnosti

Výroba Binchotanu sahá až do doby Edo kolem 16. století v Japonsku. Tam Binchotan používali zejména v kuchyni nebo na výrobu zvonkoher a uhlíkového xylofonu, pro jeho krásný kovovový zvuk.

Jedná se o bílé dřevěné uhlí (je tvrdší než uhlí čené) z tvrdého dřeva, z dubu Ubame, který roste velmi pomalu. Ze stromu se odsekávají pouze dubové odřezky. Nebojte, nejedná se o vykácení lesů :).

Při starších postupech se dubové odřezky těsnily ve skalních dutinách, jeden vedle druhého. zpracovávaly se pyrolýzou při teplotě 240 stupňů po dobu asi 120 hodin a to, bez přístupu vzduchu. Následovala karbonizace dřeva, při kterém dochází k zahřátí dřeva na 1000 stupňů s přístupem vzduchu, a po té se uhlí zasypalo vlhkou směsí zeminy, popela a písku.

Ani se nedivím, že tento unikátní proces byl kdysi dokonce tajný. Po té co toto tajemství uniklo, rozšířilo se po celém Japonsku a po celém světě.

Dnes je postup stejný, jen už se využívají moderní pece. Dnes se Binchotan nejčastěji používá na čištění vody a v kuchyni. Nejúžasnější na tom je, že je to přírodní a plně recyklovatelný materiál.

ČÍM JE BINCHOTANOVÁ TYČINKA TAK ZAJIMAVÁ?

  • zbavuje kohoutkovou vodu chlóru
  • dodává vodě minerály
  • vyrovnává PH ve vodě
  • zlepšuje chuť vody
  • je ekologická
  • při vaření rýže zlepšuje její chuť

 JAK SE O BINCHOTANOVOU TYČINKU STARAT A JAK JI POUŽÍVAT?

Tyčinku vložte do džbánu, lahve, sklenice, lahve nebo termosky a zalijte vodou. Již zhruba za hodinu je voda k použití. Binchotanovou tyčinku lze používat až 6 měsíců, ale po 3 měsících je dobré tyčinku vyvařit a nechat oschnout.

Po 6 měsících se dá binchotan dobře zrecyklovat v podobě lapače pachu do lednice nebo jako hnojivo pro rostliny. Na zadní straně krabičky je vše krásně popsáno. Přejeme dobrou chuť - voda je opravdu lahodná.

KDE KOUPIT TYČINKU: https://www.outdoorstuff.cz/endles-binchotanova-tycinka

VIDEO Z JAPONSKÉ VÝROBY: https://www.youtube.com/watch?v=fM7i_Oa2ZS0&t=1407s