Jezte hmyz, je zdravý

Hmyz obsahuje velké množství bílkovin, aminokyselin, minerálních látek a vitaminů. Jeho výroba a zpracování má výrazně menší dopady na životní prostředí než jiná hospodářsky chovaná zvířata, a tak se stávají hmyzí pokrmy stále více oblíbené ať u sportovců nebo i běžných spotřebitelů.

Pro představu - na 1 kg bílkoviny z hovězího masa se spotřebuje 22 000 l vody. U cvrčka nebo jiného jedlého hmyzu je to pouze 1 l. Obdobně je to i u krmiva. Na výrobu 1 kg bílkoviny z hovězího masa se spotřebuje zhruba 10 kg krmiva, hmyzu stačí 1,7 kg.

Hmyz obsahuje kromě vysokého podílu bílkovin (asi 20g na 100g hmotnosti), vitamíny B2 a B12, esenciální aminokyseliny, vápník, hořčík, draslík, železo, omega 3 nenasycené mastné kyseliny, vlákninu a probiotika. Právě proto je hmyz hojně vyhledáván pro stravování u sportovců a příznivců zdravé výživy.

Nejen kvůli výše uvedenému se stále častěji hmyz zařazuje jako součást jídelníčku. 

Česká firma Grig nabízí Cvrččí chipsy bez umělých aditiv a dochucovadel. Cvrččí prášek je zpracován dohromady s hrachovou a čočkovou moukou a dochucen. Vzhledem k moučné struktuře hmyzu není z chipsů poznat, že by se jednalo o hmyz, což předurčuje cvrččí chipsy Grig na vyzkoušení pro ty, kteří si dosud nebyli hmyzem k jídlu jisti a rádi by ho vyzkoušeli.

Vychutnejte si skvělou cvrččí svačinku plnou bílkoviny, vlákniny a vitamínů a nebo se mrkněte na naší celou nabídku sušeného hmyzu.